Gebruik verwarming

Tips en tricks voor het gebruik van de vloerverwarming installatie
Plaats reactie
Willem
Berichten: 2
Lid geworden op: 26 okt 2010, 23:11

Gebruik verwarming

Bericht door Willem » 17 okt 2016, 14:55

Het verwarmingssysteem dat in Tiel Passewaaij buurt 7 wordt toegepast is een zogenaamd Laag Temperatuur Verwarming (LTV).
Er wordt over het algemeen bij LTV systemen geadviseerd dag en nacht één temperatuur aan te houden. Dit omdat toepassing van bijv. een nachtverlaging door de lange opwarmtijd van de vloerverwarming (denk aan een aantal uren) nogal ten koste gaat van het comfort en ook nadelig kan zijn voor het warmteverbruik. Er bestaat namelijk bij het opwarming een risico op doorschieten (dus dat de ruimtetemperatuur hoger dan nodig wordt), waardoor het totale warmteverbruik hoger is dan indien geen verlaging wordt toegepast.

Indien je de thermostaat op een bepaalde temperatuur hebt ingesteld, maar je vindt het te koud of te warm, verander de instelling van de thermostaat hooguit met 0,5 graad en wacht zeker 8 uur voordat je eventueel de instelling van de thermostaat nog een keer verandert.

Je kunt er vanuit gaan dat 1 graad opwarmen, 8 uur tot een halve dag in beslag kan nemen.

Pas op met luchten van vertrekken in de winter. Een opgewarmde vloer bevat veel meer warmte-energie dan een conventionele CV radiator. Als je een raam van een kamer open zet en de vloer voelt nog warm aan, dan gaat er veel warmte-energie verloren met hogere stookkosten tot gevolg. Wil je luchten zonder al te veel warmte-energie te verliezen, zet dan de thermostaat tijdig (liefst enkele uren van te voren) een aantal graden lager voordat je het raam opent.
Als een raam uren lang open staat tijdens koude dagen, kan de kamer flink afkoelen. Als dan (ongemerkt) de thermostaat aan springt kan er véél warmte verloren gaan. Dit leidt tot fors hogere stookkosten. Zorg dus dat tijdens het luchten de thermostaat op een lage temperatuur staat ingesteld (bijv. 10 graden). Met name bij de oude Bovera thermostaat kan dit lastig zijn. Investeren in een goede digitale thermostaat met temperatuur aflezing, verdient zich over het algemeen snel terug.


Zomerstand: Indien je wilt voorkomen dat de thermostaat tijdens koele zomerdagen toch zo af en toe aanspringt, kun je de thermostaat op bijvoorbeeld 17 graden instellen.
N.B. Houdt rekening met de opwarmtijd zoals hierboven beschreven, indien je na de zomer bij aanvang van het 'stookseizoen' de thermostaat weer hoger zet.

Plaats reactie