Gebruik van topkoeling

Tips en tricks voor het gebruik van de vloerverwarming installatie
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Hans
Berichten: 5
Lid geworden op: 27 nov 2010, 22:47

Gebruik van topkoeling

Bericht door Hans » 14 apr 2014, 22:36

Wij adviseren om vóór het overschakelen naar topkoeling, alle thermostaten in de woning op circa 21 graden te zetten. Voor het instellen van de Bovera thermostaat, zie "Tips gebruik Bovera thermostaat". In principe is het zo dat een thermostaat koeling gaat vragen indien de kamertemperatuur boven de ingestelde temperatuur komt. Digitale thermostaten kunnen bij een kamertemperatuur tot maximaal circa 1,5 graad rond de ingestelde temperatuur zo af en toe in- en uitschakelen.

Schakel vervolgens om naar topkoeling.

Lees na 10 min de Kamstrup meter uit en stel vast of er waterstroom (flow) is. Zie hiervoor de tip "Uitlezen Kamstrup meter". Als er geen flow is, verdraai of stel dan de thermostaat in een vertrek waar het te warm is langzaam lager in totdat in de meterkast het lampje van de vloerverwarming voor desbetreffende vertrek aan gaat en lees na 10 min opnieuw de Kamstrup meter uit. Digitale thermostaten hebben soms een vertraging op het in en uitschakelen (kan oplopen tot enkele minuten), dus houdt bij deze thermostaten een pauze aan van enkele minuten tussen aanpassingen van de ingestelde temperatuur.
De optimale temperatuur van het binnenkomende water voor koeling is 17 à 18 graden. Als de temperatuur van het binnenkomende water (T1) lager is dan 15°C of hoger is dan 19°C of de flow komt niet op gang, is het advies om contact op te nemen met Eteck en te verzoeken de aanvoertemperatuur in te stellen op 17 à 18 graden en/of de flow te herstellen. Stuur ons dan a.u.b. ook even een berichtje op klankbord@passewaaij7.nl.

Topkoeling is geen air- conditioning, het haalt, zoals de naam al zegt, de top van de warmte in de woning eraf. De koeling zal beneden het beste voelbaar zijn, omdat zowel de vloer als het plafond koud kunnen worden.

Als er eenmaal warmte in de woning zit, krijg je die er amper meer uit. Daarom is het aan te raden om bijtijds over te schakelen naar topkoeling. We adviseren zodra een warme periode voorspeld wordt, minstens een á twee dagen voordat het warm wordt om te schakelen naar topkoeling.
Houdt de zon buiten (bij voorkeur door buitenzonwering) en houdt ramen en duren en eventueel tochtroosters zoveel mogelijk gesloten zodat de ruimtes niet extra opgewarmd worden.
Zet ramen en/of deuren pas weer open indien de buitentemperatuur gezakt is tot onder de binnentemperatuur!!


Als na een paar dagen een ruimte niet wat koeler aanvoelt, voel dan of de vloer koel is. Indien dit niet het geval is, staat de thermostaat mogelijk te hoog ingesteld. Zet deze dan wat lager. Staat de thermostaat laag genoeg, maar voelt de vloer desondanks niet koel aan, dan is er waarschijnlijk een probleem met de binneninstallatie (er vanuit gaand dat de aanvoer temperatuur T1 en flow (nog steeds) juist zijn). De binneninstallatie zal dan door een installateur met verstand van vloerverwarming moeten worden nagezien en waar nodig hersteld moeten worden.

Een goede inregeling van de verwarmingsgroepen kan voor een betere verdeling van de koeling in de woning zorgen. Eteck zou de inregeling gedaan hebben tijdens de controle van de binneninstallatie die heeft plaatsgevonden voorjaar 2016. Als dit niet gebeurd is, wijs Eteck hierop en sta erop dat ze de inregeling alsnog (kosteloos) verzorgen.
Laatst gewijzigd door Hans op 30 jun 2015, 00:21, 1 keer totaal gewijzigd.
@HansRG38

Gebruikersavatar
Hans
Berichten: 5
Lid geworden op: 27 nov 2010, 22:47

Ratelend geluid bij omschakelen naar koeling

Bericht door Hans » 05 jun 2014, 21:36

Het kan voorkomen dat bij het omschakelen naar topkoeling de regelbalk een ratelend geluid maakt.
Als dit gebeurt, schakel terug naar verwarming, stel een aantal thermostaten hoger in dan de kamertemperatuur (boven de klik). (Sowieso wil je misschien toch niet in iedere kamer koelen.)
Hierna kan in de meeste gevallen zonder geratel omgeschakeld worden naar topkoeling.

Over het algemeen zal het ratelen met nieuwe motoren niet meer voorkomen.

Blijft het geratel toch aanhouden of komt het na verloop van tijd terug, dan dient de regelbalk gemodificeerd te worden. Je kunt in dat geval contact met ons opnemen.
@HansRG38

Willem
Berichten: 2
Lid geworden op: 26 okt 2010, 23:11

Koeling in de zomer bij koele dagen

Bericht door Willem » 16 jun 2014, 11:37

Als de binneninstallatie op "koelen" staat en het wordt na een warme periode wat minder warm buiten, dan kan het voorkomen dat de woning op een gegeven moment te koud gaat aanvoelen. De thermostaten staan dan te laag.
Je kunt de installatie uiteraard weer op "verwarmen" schakelen, maar je kunt ook de thermostaten iets hoger zetten (ruim boven de "klik") zodat het koelen stopt.
Indien je de installatie op "verwarmen" zet, let dan op dat alle thermostaten dusdanig laag ingesteld staan, dat ze geen verwarming gaan vragen.

Houdt er wel rekening mee dat het zeker een dag kan duren voordat koude vloeren weer hun omgevingstemperatuur hebben aangenomen, dus het koeleffect nog enige tijd doorgaat.

Vloeren kunnen ook te koud zijn geworden door een te lage aanvoertemperatuur van het water uit de warmtekelder. De optimale temperatuur (T1) voor koelen is 17 à 18 graden. Is T1 lager dan 15°C of hoger dan 19°C dan is het advies om contact op te nemen met Eteck en te verzoeken de temperatuur op 17 à 18 graden in te stellen. Geef ons a.u.b. dan ook even een berichtje via klankbord@passewaaij7.nl.

Plaats reactie